Kategorier
Slow blog

Så här lång semester behöver du

Även i sommar har våra experter fått svara på frågan hur lång semester man behöver. Hur lång tror du? Är det ett biologiskt behov?

För att fundera över huruvida det kan vara ett biologiskt behov att vara helledig några veckor per år, så fundera över hur djur gör – tar djur semester? Nej. Semester från arbetet är en människouppfinning som kom i samband med lönearbete, och längden på den lagstadgade semestern skiljer sig åt över tid och på olika platser i världen. Dessutom går det ju faktiskt att vila på arbetet och stressa på semestern. Det är inte på något sätt genetiskt inprogrammerat i oss att behöva någon särskild mängd semesterdagar per år. Det som vår biologi däremot kräver – i likhet med alla djurs – är någon form av balans mellan ansträngningar och återhämtning. Vi är rätt så flexibla och kan överanstränga oss både stunder (som under ett 100-meterslopp), dagar (stressig deadline) och längre perioder (jobbig tid både hemma och på jobbet) utan att det är särskilt skadligt för oss – så länge vi återhämtar oss efteråt och bygger upp oss igen. Så medan semester är ett nytt fenomen, är återhämtning något vi alltid behövt.

Semester kan vara så många saker – stimulans, omväxling och nya upplevelser. Tid att göra saker vi annars inte hinner, saker som behöver göras eller som vi har lust att göra. Och förstås välbehövlig återhämtning!