Kategorier
Slow blog

Nyårsafton i Kina

Idag är det sista dagen på Tigerns År här i Kina. Tigern är gammal och trött, och med nymånen i natt kommer en pigg liten kanin till Kaninens År. Vi har fått många goda råd inför nyårsfirandet.

Idag är det sista dagen på Tigerns År här i Kina. Tigern är gammal och trött, och med nymånen i natt kommer en pigg liten kanin till Kaninens År. Kaniner är snabba och godhjärtade får man höra (själv är jag född i Grisens År).

Vi har fått många goda råd inför nyårsfirandet. Idag plockar vi inte upp saker vi tappar och vi går inte ut med några sopor. Det betyder tydligen otur. Och så ska vi äta hel fisk till middag. Och ha alla lamporna tända över tolvslaget då någon välgångs-ande passerar över Kina och slänger in välgångspulver (eller nåt) till alla han ser, och då gäller det alltså att synas så mycket som möjligt. Vi ska också ut och smälla smällare före frukost imorgon bitti, och det första vi äter på nya året ska vara dumplings.

Just ikväll rekommenderas vi alla att bära något rött eftersom den röda färgen skrämmer bort det mytiska barnaslukande odjuret Nián som vaknar varje år just till nyåret. Det är också därför alla såhär års hänger upp röda lyktor och röda Gott Nytt År-skyltar på dörrar och fönster. Dessutom ska de som är födda i Kaninens År (dvs för 12, 24, 36  osv år sedan) ha röda kläder på sig hela året, eller åtminstone röda underkläder på nyårsafton (det förklarar alla röda-med-guldkant trosor och kalsonger som plötsligt finns i alla varuhus). Odjuret Nián är också rädd för höga ljud vilket gör att vi alla smäller av smällare och fyrverkerier i otroliga mängder.

Vad gör man inte för möjligheten till lycka, långt liv och rikedom?

Gott Nytt Kaninens År på er alla!