Kategorier
Övningar

Gående medveten närvaro

Andningen är en bra vän när jag vill förankra mej i nuet med allt vad det innehåller för stunden. Jag går gärna ut och går i medveten närvaro, med fokus på min andning under hela eller delar av promenaden.

Min andning är en bra vän när jag vill förankra mej i nuet med allt vad det innehåller för stunden. Jag går gärna i medveten närvaro med fokus på andningen under hela eller delar av promenaden.

Prova du också. Gå fram och tillbaka i rummet eller ut på promenad. Vänd din uppmärksamhet till din andning. Markera tyst för dig själv varje steg du tar under en inandning med ordet in och varje steg under en utandning med ut (till exempel in-in-in-ut-ut-ut-ut). Gå så en stund. Antalet steg du tar på ett andetag kommer att förändras beroende på var du går och hur. Prova någon gång att gå riktigt långsamt och någon annan gång att gå fort. Följ hela tiden din andning, istället för att styra den. Om du vill kan du prova med andra ord, till exempel här på varje steg du tar under en inandning och nu på varje steg under utandningen.

Medveten närvaro i nuet, så som vi använder den i ACT-terapi, är enkel och pragmatisk. Privat tycker jag om att fördjupa mej i den. Det finns många böcker och ljudinspelningar jag funnit stor inspiration från, och en av mina största läromästare är Thich Nhat Hanh. Han har skrivit många böcker, och min största favorit är hans minsta bok: The long road turns to joy  (på svenska: Varje steg väcker svalkande vind) som handlar just om gående meditation.

Vill du prova fler övningar i medveten närvaro från kerstinjeding.se? Klicka här.
Vill du veta hur du din närvaro och din kontakt med nuet kan hjälpa dig i livet, läs 29 sidor mot stress, 29 sidor mot oro eller 29 sidor mot sömnbesvär. Se här. Teknikerna används också i vår bok Vägen ur utmattningssyndrom, se mer om den här