Kategorier
Slow blog

Tänkande och intuition

Jag har med stor behållning läst Daniel Kahnemans bok Tänka, snabbt och långsamt under hösten. Det har visst över en miljon andra människor rutom i världen också gjort enligt DN igår (som publicerade en intressant intervju med psykologen och Nobelpristagaren). Han skiljer på vårt snabba, intuitiva tänkande (”system 1”) och vårt eftertänksamma, analyserande tänkande (”system 2”).

Det går att plocka ut så många guldkorn ur boken – eller kanske snarare Kahnemans forskningsgärning – att jag inte vet var jag ska börja. Kanske med hur han ser på intuition eller magkänsla: som igenkännande av mönster som vi har varit med om innan. Det kan vara en schackspelare som plötsligt bara ”vet” vilket drag som är rätt (utan att ha använt system 2 och resonerat sig fram till det) eller en brandman som utan att egentligen kunna förklara det själv evakuerar sig och sina kollegor ur en brinnande lägenhet som sekunderna efteråt exploderar. Båda agerade på magkänsla i form av att de utifrån tidigare erfarenheter kände igen ett mönster – den förste av hur schackpjäserna stod i förhållande till varandra, den andre en kombination av temperaturförnimmelser, lukter och ljud.

Jag har läst boken på engelska på min läsplatta men den kom snabbt översatt till svenska också (säljs till exempel av internetbokhandlarna adlibris.com och bokus.com), och jag slår vad om att många bibliotek antingen har den redan (kolla här) eller är intresserade av att köpa in den om du frågar efter den!

Daniel Kahneman, Tänka, snabbt och långsamt, Stockholm: Volante 2012 (ISBN 978-91-86815-72-1 (inb))