Kategorier
Slow blog

Relationer och djuret människan

Jag blir ofta nyfiken på djuret människan. Idag funderar jag på relationer. För riktigt länge sedan, innan vi blev såhär civiliserade som vi är nu, hur var det då?

Jag blir ofta nyfiken på djuret människan. Idag funderar jag på relationer. För riktigt länge sedan, innan vi blev såhär civiliserade som vi är nu, hur var det då?

Man tror att vi människor levde i ganska små grupper om kanske 20-40 individer som alltså var det antal människor man utvecklade långvariga relationer till. Den här lilla flocken jagade efter mat tillsammans och skyddade varandra. Inte konstigt att det är viktigt för oss människor med våra relationer; att vara en del av en flock – omtyckt eller accepterad av en flock – har för inte så länge sedan i vår historia varit en fråga om liv eller död. Det är det inte på samma antingen-eller-sätt längre, men relationer (eller att vara omtyckt) är fortfarande otroligt viktiga för oss.

Urtidsmänniskan kanske någon gång om året mötte några andra små flockar för en större sammankomst som innehöll över hundra personer och där man inte kände alla lika väl. Undrar hur det var för dem som hade ett vardagsliv som bara inbegrep samma lilla grupp människor att plötsligt möta så många andra. Jag jämför med hur mitt liv ser ut nu på 2000-talet. Undrar hur många tusen människor jag träffar på under en enda vanlig dag? Och undrar hur många människor jag har långvarig kontakt med – släkt, vänner, arbetskamrater, grannar, kassörskor, skolfröknar… ?

Jag undrar förstås vad som är naturligt för oss människor när det gäller relationer. För relationer är så viktiga för oss, och så svåra för oss ibland. Och ändå så naturliga. Jag fortsätter fundera.