Kategorier
Övningar

Tio närvarande andetag – med ljud

Vill du ta tio medvetet närvarande andetag? Det här är en av mina favoritövningar att göra när och var som helst. Du kan prova att ta tio närvarande andetag hur du vill – om du vill kan du låta dig vägledas av texten nedan eller av det länkade ljudspåret.

Vill du ta tio medvetet närvarande andetag? Det här är en av mina favoritövningar att göra när och var som helst. Du kan prova att ta tio närvarande andetag hur du vill – om du vill kan du låta dig vägledas av texten nedan eller av det länkade ljudspåret. Använd pauserna i ljudspåret till att prova på instruktionerna.

För att lyssna på ljudspåret (3 minuter/3,6 KB) klicka på -> Tio närvarande andetag 

© Kerstin Jeding ℗ BonnierAudio. Stort tack till Frekvens Produktion AB för inspelning och till min ljudboksförläggare Bonnier Audio som möjliggjort hela inspelningen!

Här nedan följer vägledning i form av text:

Vill du ta tio medvetet närvarande andetag?

Vänd din nyfikenhet till din andning, och utan att försöka påverka den, undersök den så som den är just nu.

Var nyfiken på din utandning, och pressa ut lite extra luft på utandningarna på de här första tre andetagen, och känn hur det känns när lungorna fyller sig av sig själva på inandningen.

Flytta din uppmärksamhet till din nästipp under de nästa tre andetagen och utforska med nyfikenhet hur luften som passerar in och ut ur näsan när du andas känns. Lägg märke till hur varm eller sval den känns på varje in- och utandning.

Fortsätt att vara nyfiken på tre andetag till (eller flytta nyfikenheten tillbaka till andningen så ofta det behövs!), och upptäck de små pauserna mellan in- och utandning och mellan varje andetag.

Blunda (om situationen tillåter det) och följ det tionde andetaget hela vägen in genom näsan (eller munnen) och hela vägen ner genom lungorna till magen, och sedan hela vägen ut. Lägg nyfiket märke till allt du kan märka med just det här andetaget.

Nu har du tagit tio närvarande andetag!

Vill du prova fler övningar i medveten närvaro från kerstinjeding.se? Klicka här.
Vill du veta hur du din närvaro och din kontakt med nuet kan hjälpa dig i livet, läs 29 sidor mot stress, 29 sidor mot oro eller 29 sidor mot sömnbesvär. Se här. Teknikerna används också i vår bok Vägen ur utmattningssyndrom, se mer om den här