Kategorier
Slow blog

Konsten att välja

Tror du på ödet eller på slumpen?

Eller på att det är du som med medvetna val påverkar hur ditt liv utvecklar (och invecklar) sig?

Vi lever i en tid där många av oss berättar vår livshistoria som en lång rad med konsekvenser av våra egna, fria val. Vi har ett enormt antal alternativ att välja på från allt möjligt som sylt, teleabonnemang och partner. Och många tycker det är svårt att välja.

Det tycks finnas en psykologisk princip, ett magiskt tal, som är 7 ± 2. Det är så många saker vi tycks kunna hålla i huvudet samtidigt, vare sig det är siffror, namn eller syltsmaker. Försök komma ihåg sifferkombinationen 0-8-5-2-4-8-6-7-8-5 en stund. Hur går det? Men om jag berättar att det är ett telefonnummer i Stockholm så blir det redan lättare. Nu vet vi att 08 är riktnumret, och det är så bekant att vi knappt behöver lägga det på minnet. Och om vi grupperar resten av sifforna, antingen till 52 48 67 85 eller 524 867 85 eller 5248 6785 så har vi färre saker (4, 3 respektive 2) att hålla i huvudet och det blir möjligt att komma ihåg eller lära sig den där till synes långa sifferkombinationen som är Stressmottagningens telefonnummer.

På samma sätt kan vi hjälpa oss själva med val med många valmöjligheter också. Vi behöver kategorisera eller gruppera ihop dem så att de inte blir fler än vi klarar att hålla i huvudet. Gruppera sylterna i exotiska frukter, röda bär och svenska sommarfrukter, och välj en kategori, och välj sedan inom kategorin. Då blir det möjligt att välja på väldigt många fler alternativ utan att ge upp. Den nya svårigheten är att man behöver kunskap – eller experthjälp – för att kunna gruppera okända saker på ett meningsfullt sätt så att man hitta vilka faktorer det är intressant att jämföra på. Tack och lov för vänner och tålmodiga butiksbiträden!

Kunskap om val och att välja finns i forskaren Sheena Iyengar’s fina och intressanta bokThe Art of Choosing. (Sheena Iyengar är forskaren med syltstudien från förra inlägget)